logistiek

Supply Chains en Logistiek

Wat zijn Supply Chains en Logistiek

Logistiek vindt men onder vele benamingen terug. Hoewel het voor velen synoniem is met transport en opslag, gaat het eigenlijk over het zo effectief en efficiënt mogelijk organiseren van stromen. Dat kan zijn goederen- of materiaalstromen, maar ook van mensen of productie capaciteit, ongeacht de vorm waarin dat gebeurt. Logistiek gaat over het optimaliseren van prestaties van processen. De complexe puzzel die wordt gevormd door fysieke stromen, wachtrijen en informatiestromen. De kosten van de keten zo laag mogelijk houden, de betrouwbaarheid vergroten, reactiesnelheid verhogen, doorlooptijd verkorten. Of het nu gaat over wereldwijde aanvoerketens, vaak Supply Chains genoemd, het op elkaar afstemmen van capaciteiten van mensen en faciliteiten in een fabriek of ziekenhuis, het plannen van opslagpunten, organiseren en automatiseren van orderprocessen of het slim modulair opzetten van nieuwe producten of diensten, het is allemaal logistiek.

Inzicht, samenhang, eenvoud

De grote samenhang tussen verschillende processen en het streven naar steeds verder gaande optimalisatie veroorzaken doorgaans een grote complexiteit. Dat kan zo ver gaan dat het doorslaat en medewerkers die de processen uitvoeren niet meer begrijpen wat ze doen. Daarmee worden de processen kwetsbaar voor veranderingen en verstoringen. Het is de kunst om de eenvoud terug te brengen, zodat ook adequaat kan worden gereageerd als zaken net iets anders lopen dan verwacht. Logistiek is dan ook vooral gezond verstand, maar vergt wel kennis van de producten of diensten en een goed inzicht in de achterliggende behoefte van klanten. Alleen dan kunnen hoofd- en bijzaken worden onderscheiden en robuuste processen rond de kern van de behoefte worden ontworpen en ingericht. Het toverwoord daarbij is eenvoud. Om dat te bewaren en in de processen in te bouwen is een hele kunst die niet iedereen beheerst.

Zorgen dat het werkt

Jeroen Susijn doet dit al sinds 1987. Door de wol geverfd op de vloer en in het ontwikkelen van concepten. Samen zorgen we gewoon dat het werkt en blijft werken.

Uw logistiek ook vlot trekken ?

Gebruik maken van een schat aan ervaring ?

Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.